ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ & ΠΟΣΕΥΔ

Ο πρώτος Αστικός Συνεταιρισμός υδραυλικών ιδρύεται το 1932 στη Θεσσαλονίκη. Ως το 1976 οι συνεταιρισμοί υδραυλικών πανελλαδικά δεν ξεπερνούν τους 3. Το 1980 φτάνουν τους 15 κι έως το 1990 έχουν γίνει 27. Σήμερα στην Ελλάδα σε 37 πόλεις λειτουργούν 29 συνεταιρισμοί με 53 καταστήματα πώλησης.

Το Δεκέμβριο του 1980 ιδρύεται το κεντρικό όργανο των συνεταιρισμών, η σημερινή ΠΟΣΕΥΔ, δηλαδή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Εγκαταστατών Υδραυλικών, που στηρίζεται στη φιλοσοφία ότι « Οι συνεταιρισμοί υπηρετούν τα μέλη τους πιο αποτελεσματικά και ισχυροποιούν το συνεταιριστικό κίνημα συνεργαζόμενοι μεταξύ τους, μέσω οργανώσεων τοπικού, εθνικού, περιφερειακού και διεθνούς επιπέδου.» Έτσι μαζί με τους Συνεταιρισμούς κατόρθωσαν μέχρι σήμερα να φτάσουν το Συνεταιριστικό Κίνημα των Υδραυλικών στην κορυφή της πυραμίδας κάθε ανάλογης προσπάθειας που επιχειρήθηκε στη χώρα μας.

Ο ΣΥΝΜΕ - Ιστορία και Εταιρικό Προφίλ
Από τα πιο δυναμικά και διαρκώς ανερχόμενα μέλη της μεγάλης αυτής Ομοσπονδίας, είναι ο Συνεταιρισμός Υδραυλικών Νομού Μεσσηνίας. Συμπληρώνοντας ένα χρόνο από τους καταστροφικούς για την πόλη της Καλαμάτας σεισμούς και πιο συγκεκριμένα τον Αύγουστο του ΄87, παράλληλα με την προσπάθεια για αναδιοργάνωση της Καλαμάτας, ιδρύεται ένας Αστικός Συνεταιρισμός με έδρα την Καλαμάτα και ακτίνα δράσης τον νομό Μεσσηνίας και την ευρύτερη περιφέρεια.

Στο ξεκίνημά του στηρίζεται όχι σε μελέτες βιωσιμότητας, πολυσύνθετα οικονομικά προγράμματα, σύγχρονη & εξελιγμένη μηχανοργάνωση, αλλά στην κοινωνική συνείδηση των πρώτων συνεταιριστών-μελών και στο όραμα ενός μεγάλου Συνεταιρισμού, με πολύπλευρη προσφορά στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Στο ξεκίνημά του αριθμεί 28 μέλη.

Σε μια δύσκολη περίοδο για την πόλη (στην περίοδο ανασυγκρότησης από τους πρόσφατους σεισμούς), ο ΣΥΝΜΕ έχει σαν στόχο να γίνει μια υγιής οικονομική μονάδα και εναλλακτική κοινωνική πρόταση για την ανάπτυξη της οικονομίας της πόλης.

Αυτό σκοπεύει να το επιτύχει με την διακίνηση υλικών με προδιαγραφές ποιότητας, με συγκράτηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα βοηθώντας έτσι -στον βαθμό που του αναλογεί- στην συγκράτηση του πληθωρισμού και την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας, και με την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον καταναλωτή.

Τα είδη που διακινεί είναι είδη υγιεινής, πλακάκια & έπιπλα μπάνιου, υδραυλικό υλικό, προϊόντα θέρμανσης & θέρμανσης με αέριο και ηλιακούς θερμοσίφωνες. Αρχικά λειτουργεί ένα κατάστημα στην οδό Ύδρας 8, που στεγάζεται σε χώρο 400 τετραγωνικών μέτρων και απασχολεί 4 άτομα προσωπικό.

Τρία χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών, προκύπτει έντονη η ανάγκη να δημιουργηθεί έκθεση ειδών υγιεινής. Έτσι το 1990 στην οδό Μακεδονίας 6, σε χώρο 500 τετραγωνικών μέτρων και τρεις ορόφους, στήνεται η πρώτη έκθεση ειδών υγιεινής του ΣΥΝΜΕ, ανοίγοντας έτσι νέους ορίζοντες για την τοπική αγορά και την επιχείρηση.

Στο μεταξύ, η προτίμηση και η εμπιστοσύνη καταναλωτών και κατασκευαστών χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνει, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί θεαματικά ο κύκλος εργασιών του ΣΥΝΜΕ.

Αυτό έχει σα συνέπεια ο ήδη υπάρχων χώρος στο κεντρικό κατάστημα να μην επαρκεί. Έτσι το 1994 γίνεται επέκταση του στεγασμένου χώρου του από 400 σε 1.500 τετραγωνικά μέτρα και αυξάνεται το προσωπικό από 4 σε 8 άτομα.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ένας από τους στόχους του ΣΥΝΜΕ, δηλαδή η καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

Τα σεμινάρια για ενημέρωση και εξειδικευμένη εκπαίδευση του προσωπικού πυκνώνουν, συμμετέχοντας σε ημερίδες που διοργανώνουν η ΠΟΣΕΥΔ, οι κατασκευάστριες εταιρίες-προμηθευτές της επιχείρησης, αλλά και ο ίδιος ο ΣΥΝΜΕ.

Η οργάνωση εκσυγχρονίζεται με την τελευταία λέξη της μηχανοργάνωσης, που συνδέει το τμήμα πωλήσεων με την αποθήκη και το λογιστήριο. Έτσι το κύκλωμα εξυπηρέτησης και λειτουργίας του Συνεταιρισμού αυτοματοποιείτε. Η ΠΟΣΕΥΔ αναγνωρίζοντας την προσφορά του ΣΥΝΜΕ, αναθέτει στην επιχείρηση στο τέλος του 1996 τη διοργάνωση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας. Έτσι η Καλαμάτα γίνεται μια από τις λίγες επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας στην οποία θα διεξαχθεί Τακτική Γενική Συνέλευση της ΠΟΣΕΥΔ, με συμμετοχή πάνω από 100 Συνεταιριστών από όλη την Ελλάδα.

Στις 11 Ιανουαρίου 1997 αρχίζουν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, η οποία ολοκληρώνεται στις 12 Ιανουαρίου με πλήρη επιτυχία και χρήσιμες αποφάσεις και συμπεράσματα για την πορεία του Συνεταιριστικού Κινήματος των Υδραυλικών.

Το Μάιο του 1997 σε μια προσπάθεια αναβάθμισης των υπηρεσιών του συνεταιρισμού προς τους καταναλωτές, γίνεται ριζική ανακαίνιση της έκθεσης ειδών υγιεινής και πραγματοποιείται μια λαμπρή τελετή εγκαινίων, στην οποία παρευρίσκονται πολλοί φίλοι και συνεργάτες του ΣΥΝΜΕ.

Μ' αυτόν τον τρόπο, για μια ακόμη φορά ο συνεταιρισμός αποδεικνύει ότι παραμένει πιστός στους στόχους που αρχικά είχε θέσει, ένας από τους οποίους είναι η διαρκής ενημέρωση και η καλυτέρευση της παροχής υπηρεσιών προς τον καταναλωτή.

Μέσα στον ίδιο χρόνο στο προσωπικό προστίθενται 2 ακόμη άτομα που σκόπιμα και λόγω πολιτικής του Συνεταιρισμού, είναι πτυχιούχοι Τεχνολόγοι-Μηχανολόγοι, για να καλύψει η επιχείρηση τις ανάγκες των πελατών για επιστημονική υποστήριξη στον τομέα ψύξης-θέρμανσης και τεχνολογικού εξοπλισμού.

Τον Ιούνιο του 1997, στα πλαίσια προγράμματος ενδυνάμωσης του κλάδου, δημιουργεί κίνητρα για την αρτιότερη κατάρτιση των νέων υδραυλικών. Έτσι, βραβεύει με χρηματικά έπαθλα τους τρεις αριστεύσαντες τελειόφοιτους του τμήματος θερμοϋδραυλικών της σχολής ΟΑΕΔ της Καλαμάτας, γεγονός που επαναλαμβάνεται το 1998.

Μέσα στο 1998, το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Συνεταιρισμού προχωρεί. Εξοπλίζεται με νέα σύγχρονη τεχνολογία κι εφαρμόζοντας το σύστημα των «bar codes», η μηχανοργάνωση δίνει τη δυνατότητα ταχύτερης, σωστότερης εξυπηρέτησης των πελατών και τον μηδενισμό της πιθανότητα σφάλματος.

Το δίκτυο εξυπηρέτησης πελατών αλλά και της ίδιας της επιχείρησης, εκτός από το έμψυχο δυναμικό που διαθέτει, είναι εξοπλισμένο με ένα ανυψωτικό κλαρκ, ένα μικρό κι ένα μεγάλο γερανοφόρο φορτηγό.Έτσι οι παραδόσεις μεγάλων παραγγελιών σε κοντινές είτε μακρινές περιοχές, γίνονται με ίδια μέσα του συνεταιρισμού.

Ο κύκλος εργασιών για το 1998 υπερβαίνει τους αρχικούς στόχους, γεγονός που εκτιμάται ότι οφείλεται στον οργανωτικό και τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της επιχείρησης, την επάνδρωση της με ειδικευμένο προσωπικό, την συνεχή ενημέρωση γύρω από τις εξελίξεις του κλάδου με σεμινάρια και ημερίδες και τέλος με την ανακαίνιση των χώρων της έκθεσης.

Εκτός όμως από την καθαρά επιχειρηματική δραστηριότητά του, ο ΣΥΝΜΕ όλα αυτά τα χρόνια προσπαθεί έμπρακτα να αναβαθμίσει τον κλάδο στο Νομό Μεσσηνίας. Έτσι τα ενημερωτικά σεμινάρια και ημερίδες σε συνεργασία με την ΠΟΣΕΥΔ, τις κατασκευάστριες εταιρίες-προμηθευτές της επιχείρησης και εταιρείες εμπορίας ειδών του κλάδου πυκνώνουν.

Αντικείμενό τους είναι οι νέες εξελίξεις στο χώρο, με σκοπό τη μετάδοση τεχνογνωσίας στους υδραυλικούς του Νομού. Η πορεία του ΣΥΝΜΕ στα επόμενα δύο έτη -1999 & 2000- είναι σταθερά ανοδική κι έτσι επιτυγχάνει να καθιερωθεί στον κλάδο του Νομού Μεσσηνίας ως ο LEADER της τοπικής αγοράς.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών η δραστηριότητά του σε πεδία έξω από το καθαρά επιχειρηματικό του αντικείμενο είναι σημαντική. Έτσι, γίνεται χορηγός τέχνης και δραστηριοτήτων πολιτισμού ενισχύοντας τακτικά, πολιτιστικούς και θεατρικούς συλλόγους, με αποκορύφωμα την δωρεάν χορήγηση ειδών για την διαμόρφωση και κατασκευή του νέου θεάτρου της πόλης της Καλαμάτας, του θεάτρου του σχήματος «Οι Φίλοι του Θεάτρου» του συλλόγου ΑΡΜΟΝΙΑ, που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 1998.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια στηρίζει θεσμούς του τόπου, όπως είναι η Γενική-Εμπορική έκθεση και η λουλουδένια παρέλαση, του συλλόγου ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, συμμετέχοντας με περίπτερο και λουλουδένιο άρμα αντίστοιχα. Για να φτάσουμε το Μάιο του 1999 όπου ο ΣΥΝΜΕ γίνεται ο επίσημος χορηγός των εκδηλώσεων του 10ημέρου της γενικής-ανθοκομικής έκθεσης, καλύπτοντας σε πρωτοφανή για τα 23 χρόνια του θεσμού έκταση τις ανάγκες και βοηθώντας έτσι στην καλύτερη διοργάνωση και σε σημαντικό βαθμό στην αναβάθμιση του θεσμού.

Ακόμη, το 1999 γίνεται χορηγός εκπομπής σε τηλεοπτικό κανάλι της Μεσσηνίας, που η παραγωγή της γίνεται από την τοπική επιτροπή του ΚΕΘΕΑ, με θέμα την ενημέρωση για την καταπολέμηση και την προστασία των νέων από τη μάστιγα των ναρκωτικών.

Τέλος, όπως προαναφέρθηκε επιβραβεύει τις προσπάθειες των αριστευσάντων μαθητών του τμήματος θερμοϋδραυλικών της σχολής ΟΑΕΔ της Καλαμάτας, ενισχύοντας τους με ένα σεβαστό ποσόν κάθε έτος. Τα αποτελέσματα αυτής της συνεπούς και αδιάκοπης προσπάθειας όλων αυτών των ετών, εκτός από την εμπορική κι επιχειρηματική ευημερία, είναι ορατά και στον τελικό καταναλωτή αλλά και στους επαγγελματίες του κλάδου του Νομού, που σε μεγάλο ποσοστό τους είναι πελάτες του ΣΥΝΜΕ.

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Έχοντας εξέλιξη και παρελθόν τέτοιο που δημιουργεί αυξημένες απαιτήσεις στους άμεσα εμπλεκόμενους έναντι του Συνεταιρισμού, ο ΣΥΝΜΕ θέτει στόχους ανάλογους του ονόματος και της θέσης που κατέχει. Εκτός από την σταθερά και διαρκώς ανοδική πορεία μέσα από δυνατές βάσεις, θέτει δύο πιο μακρινούς στόχους: Έτσι στοχεύει μεσοπρόθεσμα στην απόκτηση και λειτουργία ιδιόκτητων χώρων για τη στέγαση και ανάπτυξη όλων των δραστηριοτήτων του. Γεγονός που θα αποδεικνύει πλέον με τον πιο πιστικό τρόπο ότι αποτελεί έναν Τοπικό Οργανισμό, οικονομικά υγιή και αυτοχρηματοδοτούμενο. Παράλληλα θέτει έναν μακροπρόθεσμο όσο και μεγαλόπνοο στόχο. Τη λεγόμενη «Εταιρική Σύνταξη», που δεν είναι άλλη από την εφάπαξ ή ανά μήνα καταβολή ποσού σε κάθε συνέταιρο που θα συνταξιοδοτείται και που θα έχει την έννοια της σύνταξης εκ μέρους του Συνεταιρισμού προς τα μέλη του. Ο ΣΥΝΜΕ αποτελεί μια υγιή οικονομική μονάδα του Νομού Μεσσηνίας , με πολύπλευρη αναπτυξιακή και κοινωνική προσφορά. Αυτό οφείλεται στον εκσυγχρονισμό της οργάνωσης, στη διαρκή ενημέρωση, στην ενίσχυση του κλάδου που προωθείται μέσα από τις δραστηριότητές του, στην σωστή τιμολογιακή πολιτική, καθώς και στη χάραξη & εφαρμογή προγραμμάτων ανάπτυξης με κοινωνικό χαρακτήρα που σκοπό έχουν την ενίσχυση κοινωνικών ομάδων, αλλά και του Πολιτισμού στον τόπο.

Πιστός στις αρχές ίδρυσής του, ο ΣΥΝΜΕ μεγαλώνει με σταθερά βήματα χρόνο με το χρόνο, στέλνοντας προς όλες τις κατευθύνσεις αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία του μέσα στον νέο αιώνα.

 
 
 
 

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ:
ΚΕΝΤΡΙΚΟ: ΥΔΡΑΣ 8,
ΤΗΛ: 27210/81321,90441,90443, FAX: 27210 62264 • ΕΚΘΕΣΗ: ΎΔΡΑΣ 1, ΤΗΛ: 27210 87630, FAX: 27210 87383